Tukkisaaren vajaperehdytys, kesto 1,5t + 2t melontalenkki (rentomelonta)

 

Ajat:

  • to 7.7.2022 klo 16:30-18:00 + 18-20 rentomelonta
  • to 14.7.2022 klo 16:30-18:00 + 18-20 rentomelonta
  • to 21.7.2022 klo 16:30-18:00 + 18-20 rentomelonta
  • to 4.8.2022 klo 16:30-18:00 + 18-20 rentomelonta
  • to 11.8.2022 klo 16:30-18:00 + 18-20 rentomelonta

 

*K&C:n esittely (lyhyt). Eri toiminta-alueet (kurssit, jaostot ja jaostojen toiminta, vaja-talkoot ym), jäsenen edut ja velvollisuudet (jäsenmaksu, sääntöjen ja ohjeiden noudattaminen)

* Vajan esittely. Missä sijaitsee mikäkin (seuran välineet, jäsenten omat, laudat, kanootit). Liivi- ja aukkopeittoteline (lasketaan ja nostetaan). Melapidikkeet, kanoottimelat pukutilan takana seinällä). Pukutila/verho.

* Avain -> samalla avaimella: traileri, avokanootit, Tukkisaaren vaja, Nokkalan vaja. Mistä saa avain: suutari/lukitusliikkeistä (lue "K&C:n jäsenyys 2022 - tervetuloa!"-vahvistusviesti jäsenyydestä)

* Varausjärjestelmä (lyhyt esittely). Kokeilu ja tuki tarvittaessa.

* Kalusto-opas (selostukset ovat myös varausjärjestelmässä) -> luettava. Aloittelijoille helpommat kajakit Seayak, Seabird Expedition

* Muoviset kajakit: aina suositeltavia aloittelijoille.

* Kuitukajakit: varovaisuutta mm. matalissa vesissä (mietittävää onko pakko mennä vai voiko matalikkoa kiertää) ja rautautumisessa (kivisissä ja matalissa rantavesissä poistutaan kajakista ennen rantaa ja kahlataan rantaan), käsittelyssä (lasketaan maahan varovaisesti, voi istua kajakissa kajakki ollessa maassa ainoastaan jos on pehmeä alusta (nurmikkoa esim.)

* Aukkopeitot ja liivit: peitoissa lukee mihin kajakki sopii (merkkaus kesken) ja tarvittaessa testattavaa ennen lähtöä. Liivit koon mukaan. Seuran kalustolla aina liivipakko niin SUPilla (joilla myös karkuremmi laitettava aina nilkkaan), kajakilla kuin kanootilla. Jos ei noudata voidaan poistaa käyttöoikeus. Aukkopeittojen kanssa varovaisuutta varsinkin kuitukajakkien kanssa (terävä aukon reuna -> vaikeampi irrottaa)

* Peräsin ja sen käyttö. Lyhyt opastus miten säädetään jalkatuet ensin, sitten ohjausnarut suoriksi peräsin ollessa suorassa ja polkimet myös pystysuorassa (ei vinossa). Käyttö tuulessa, ei tyynellä, muuten ei opi ikinä oikeaa tekniikka.

* Nostoevä. Milloin käytetään (evä alhaalla myötätuulessa, kokonaan pois käytöstä vastatuulessa ja säädettävä itselle sopivaksi sivutuulessa). Nostoevä aina ylhäällä rantautumisessa ja matalikoissa. Seabird kajakeista saattaa olla hieman jumissa jos on kokonaan vedetty ylös: ennen lähtö täytyy se laskea hieman alas vetämällä siihen tarkoitettua narua (evän kärjestä)

* Kajakin kuljetus yksin. Kajakin nosto reisille, puolikyykyssä, kajakin nosto olalle jalan avulla (nostetaan kajakki sekä jalalla että käsillä)

* Kajakin kuljetus kaksin: mieluummin kajakin pohjasta kuin kahvasta, joka voi mennä rikki.

* SUP-laudan kuljetus yksin : kantokahva on laudan keskellä. Jos sitä ei ole, olkaremmi on tarkoitettu laitettavaksi olalle. (lautaa ei kanneta olkaremmillä käsillä, jolloin lauta osuu maahan). Karkuremmi ei saa roikkua perässä kun lauta kannetaan.

* Käytäntö 1 - Lähtö (rentomelonta). Kaluston varaus -> kajakki/lauta ulos vajasta telineeseen tai pehmeään alustaan -> välineen kunnon tarkistus -> luukut kiinni -> aukkopeite ja liivit puetaan päälle -> melan valinta (taulukko ovessa) -> kajakkien kuljetus laiturille. -> jalkatukien/polkimien säätö (jos kajakissa peräsin) -> vesille laiturilta -> aukkopeiton laitto (takaa ensin, kahva esiin) -> lenkki. 

Jos aikaa riittää vesille lähtö luonnon matalasta rannasta ensin kahlaamalla ja sitten istumalla kajakkiin (melaa käytetään tukena pystyssä: istutaan aukon takana jalat kajakin ulkopuolella veden pohjassa ja mela tukena pystyssä, sitten siirrytään penkille edelleen mela tukena pystyasennossa). Vaihtoehtona kiveltä/kalliolta lähtö, jolloin samaa tekniikkaa kuin laiturilta

*Käytäntö 2 - Palautus (rentomelonta). Laiturille nousu, kajakkien/lautojen käsittely laiturilla (tyhjennys esim) -> kuljetus telineeseen (huom: sup lautojen karkuremmi ei saa roikkua perässä) -> putsaus ja kuivaus sienillä (ämpärillä vettä joesta) -> kajakkien ja lautojen nosto hyllylle (noudatetaan järjestys, SUP-lautojen osalta seinällä laput osoittaa miten päin on oltava hyllyssä (evä oikealle tai vasemmalle)

Jos aikaa riittää maihinnousu luonnon matalaan rantaan : poistuminen kajakilta käyttäen mela tukena pystyasennossa (kts vesille lähtö) ja sitten kahlaamalla rantaan. Vaihtoehtona kivelle/kalliolle nousu, jolloin samaa tekniikkaa kuin laiturille.

 

Joomla templates by a4joomla