Päivitetty 29.7.2023 (huom: kurssi nro 9 poikkeuksellisesti ma ja ke)


Alkeet I + II kurssikokonaisuus (5t + 3 t) vastaa Suomen Melonta- ja Soutuliiton peruskurssin vähimmäissuosituksia. Lue lisää Suomen Melonta- ja Soutuliiton sivuilla. Alkeet I on siis peruskurssikokonaisuuden ensimmäinen osuus ja Alkeet II on täydentävä osuus.

Alkeet I - kurssit sisältävät teoriaa ja turvallisuusasioita, joita käydään läpi keskustelun muodossa, eikä pidetä luentoa. Netti on jo täynnä turvallisuusohjeita, joihin kannattaa tutustua ennakkoon. Kurssin kesto on 5 tuntia (2 x 2,5t).  Kurssilaiset saavat "Melonnan perusteet" - kirjan pdf:nä (52 s. värillinen) sekä kurssitodistuksen.

Alkeet II - kursseilla tutustutaan merikajakkiin ja käydään haastavaampia kajakin hallinnan tekniikoita kimppuun (tasapainon hallinta tuentojen perusteet, melaperäsin, etuperäsin, tutustutaan kajakin kallistuksiin...), sekä harjoitellaan enemmän turvallisuusasioita (pelastautuminen). Alkeet I + II suorittaneille annetaan halukkaille (lisämaksua vastaan) Suomen melonta- ja soutuliiton kurssitodistus EPP1 (meloja1 kortti)

Huom: Alkeet I - kurssit ovat aikuisille suunnattuja, mutta voivat nuoremmatkin osallistua. Iikäsuositus on kuitenkin yli 14v. Seuraavat kurssit ovat KAIKKI alkeet I kursseja. Numerot 1-12 eivät kerro kurssin tasoa, vaan samaa kurssia järjestetään 12 kertaa kesän aikana :)

 

                                                                     Taulukko päivittty 3.7.2023 

kurssi pvm klo ilmoittautuneita ohjaajat
Alkeet I - 1  ma 22.5. - ti 23.5. 17:30-20:00 13 Meeri ja Sylvain 
Alkeet I - 2  ma 29.5. - ti 30.5. 17:30-20:00 8 Sylvain ja Meeri
Alkeet I - 3  ma 5.6. - ti 6.6. 17:30-20:00 5  Sylvain
Alkeet I - 4 ma 12.6. - ti 13.6. 17:30-20:00 8  Sylvain
Alkeet I - 5 ma 26.6. - ti 27.6. 17:30-20:00 15  Sylvain ja Meeri
Alkeet I - 6 ma 3.7. - ti 4.7. 17:30-20:00 9 Meeri
Alkeet I - 7  ti 11.7. - ke 12.7.  17:30-20:00  10 Meeri
Alkeet I - 8  ma 24.7. - ti 25.7.  17:30-20:00  9  Meeri
Alkeet I - 9  ma 31.7. ja ke 2.8.  17:30-20:00  6 Sylvain
Alkeet I - 10  ma 14.8. - ti 15.8.  17:30-20:00  11 Meeri ja Miia
Alkeet I - 11 ma 27.8 - ti 28.8.  17:30-20:00  4  
Alkeet I - 12        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                     Taulukko päivittty 3.7.2023 

 

Kuvaus: Kurssit ovat 2-päiväisiä  ja ne pidetään Nokkalassa (Hintantie 18b) klo 17:30-20.00. Joillakin kursseilla saattaa olla poikkeava aika, jonka tapauksessa ilmoitetaan täällä sekä yllä olevassa taulukossa. Kurssilla keskitytään kajakkimelontaan ja tavoite on antaa kurssilaisille eväät itsenäiseen ja turvalliseen melonnan harrastamiseen ja harjoitteluun. Kurssilla käytetään Alz ja Yukon nimisiä jokiretkikajakkeja, jotka ovat hieman haastavia suoraanmelonnassa, mutta ovat erinomaisia käännöstekniikoiden opettelussa.

Kurssin sisältö:

- Ensimmäisenä päivänä klo 17:30-20:00. Käydään nopeasti varusteita läpi vajalla, minkä jälkeen harjoitellaan melontatekniikkaa kuivaharjoitteluna. Kuivaharjoittelu on tärkeä ja silloin käydään perustekniikkaa läpi ennen vesille menoa : melaote, melan "pyörittäminen", suoraanmelonnan tekniikka sekä ohjattavat kaarivedot (liikeradat, ylävartalon kierto). Sitten on vuorolla jalkatukien säätö, kajakkiin meno laiturilta tai rannalta ilman melan apua , sekä aukopeiton kiinnitys. Vapaan kokeilun jälkeen harjoitellaan suoraanmelontaa, kajakin ohjaamista, takaperin melontaa ja jarruttamista, sekä sivuttain siirtymisiä.

- Toisena päivänä klo 17:30-20:00. Edellisen päivän kertaus vesillä (kajakin ohjaaminen ja suoraanmelonta).  Käydään turvallisuusasioita keskustelun muodossa, jolloin jokainen osallistuja tuo asioita esiin. Harjoitellaan tehokas eteenpäinmelonta (ylävartalon kiertoliike, hyvä melonta-asento, melan liikerata). Lisäksi tutustutaan kajakin kallistamiseen ja miten kallistus vaikuttaa käännöksiin. Harjoitellaan takakaariveto ja U-käännös (vauhdissa yhdistetään taka- ja sitten etukaariveto). Yhdistämällä eri käännöstekniikoita harjoitellaan S-mutkia, jolla voi väistää esteitä (kivi, toinen meloja...). Kurssin päätteeksi voivat halukkaat kokeilla kaatumista ja peruspelastautumista. Tämä ei ole pakollinen, mutta enemmän kuin suositeltava! Lisäksi opastetaan miten jatkossa toimia, mikäli haluaa jatkaa melontaharrastusta ja varsinkin uusille jäsenille on hyvä tilaisuus perhehtyä seuran tapoihin ja toimintaan.

 

Nokkalan vajan sijainti :

 

Osallistujamäärä: Kurssille otetaan max. 15 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.   Jossain tapauksessa voidaan osallistujamäärä rajoittaa, mikäli kurssilla ei ole tarpeeksi ohjaajia tai kajakkeja.

Hinta ja maksu:

 

   osallistuja

hinta
   K&C:n jäsen 30€
   ei jäsen 55€

Maksuohjeet saat ilmoittautuessasi ja kurssimaksu on aina maksettava ennakkoon! Smartumin liikunta- ja kulttuurisetelit, TYKY kuntosetelit ja Edenred Virike setelit käyvät maksuvälineenä.  Sportti ja kulttuuripassi (https://www.epassi.fi/), Smartum Saldo, Eazybreak, Edenred Virike ja TYKY Online verkkomaksupalvelut käyvät myös.

HUOM: Ei käteismaksua! 

Osallistumismaksu sisältää kaluston (kajakki, aukkopeite, mela, kelluntaliivit), opetuksen, "Melonnan perusteet" kirjan pdf:nä (52s. värillinen) ja kurssitodistuksen.

Peruuminen: Kurssiin ilmoittautuminen on sitova. Kuitenkin voi perua mutta viimeistään vuorokautta ennen kurssin alkua (s-postitse, puhelimitse...). Mikäli osallistuja ei perunnut eikä tullut paikalla peritään 50% maksusta (25 tai 15€). 

Vakuutus: Osallistujia ei ole vakuutettu järjestäjän puolesta. K&C ry:llä on oman toimintansa kattava järjestäjän vastuuvakuutus.

Ilmoittautuminen: NETTILOMAKKEELLA

Peruutuspaikkoja tulee aina jonkin verran, joten kannattaa ilmoittautua varasijoille, vaikka kurssit olisivat jo täynnä.

 

KURSSIVIDEOITA

Tehokkaan eteenpäinmelonnan harjoitus kurssin toisena päivänä vuodelta 2018:

 

Kaatuminen ja pelastautuminen vuodelta 2019:

 

kaatuminen ja pelastautuminen vuodelta 2017:


 

Alla esitetään muita videoita tekniikoista, mitä käydään kurssilla läpi.

 


Alkeiskurssin melontatekniikka.

 

http://www.kayakpaddling.net/ : Mainio sivusto, missä esitetään kajakkimelonnan perusteet mm. animaatioina. Kannattaa tsekata ennen kurssia tai kurssin jälkeen!

 

Seuraavaksi esitetään tekniikkavideoita teknikoista, mitä käydään kurssilla läpi:

 

Kaariveto: Tärkein ja käytetyin tekniikka ohjata kajakkia niin aloittelijalle kuin kokeneellekin:

 

Eteenpäin melonta. Videossa esitetty tekniikka on aloittelijalle haastava toteuttaa, koska suurin vaikeus on pystyä melomaan suoraan ilman mutkittelua. Kuitenkin "oikeanoppinen" eteenpäin melonta opetetaan videon tyylin mukaan:

 

Sivuttain siirtyminen "kahdeksikkotekniikalla":

 

Paripelastautuminen. Kurssilla tutustutaan perusparipelastautumiseen, jolloin ohjaaja toimii pelastajana ja osallistuja pelastettavana.

 

 


 MEILLÄ KÄY

Smartum kulttuuri- ja liikuntasetelit ja Edenred virikesetelit       

SmartumPay , ePassi ,  Eazybreak , Edenred

Joomla templates by a4joomla